Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ποια Δημοκρατία; Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε...

Εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα και με τους πολίτες να τρέχουν να τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις (Αύγουστο μήνα, στο πάτο τα έσοδα όπως καταλαβαίνει και ο πλεον αδαης) ήρθε η φαεινή ιδέα στους Μεταρρυθμιστες της κυβέρνησης και με μία τροπολογία που έφεραν στη Βουλή οι ,Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Στουρνάρας, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές ή καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, θα πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ταλαιπωρούνται και να χάνουν το χρόνο του απο τις επόμενες μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, με πολύωρες συζητήσεις στη Βουλή, αφού δε θα χρειάζεται η έγκριση της, παρά μόνο η γνώμη του ΣτΕ για το αν οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι συνταγματικές ή όχι.
 
Σύμφωνα με την τροπολογία από εδώ και στο εξής με ένα  μόνο προεδρικό διάταγμα θα είναι δυνατή "η αντικατάσταση ή η τροποποίηση των Οργανισμών των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, καθώς και η κατάρτιση  κοινών οργανισμών για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου".
Οι Οργανισμοί, τώρα, θα μπορούν να προβλέπουν τη σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, αλλά και την κατάργηση υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν. Επίσης, θα μπορούν να προβλέπουν τη μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Ακόμη, προβλέπεται  ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
 
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η λύση του προεδρικού διατάγματος επιλέχθηκε για λόγους "ευελιξίας", αλλά και για να δίνεται η "διακριτική ευχέρεια" στη διοίκηση ως προς την οργάνωσή της.
 
Μια μέρα μετά τον εορτασμό της επετειου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα πρέπει να εορτάζουμε στο εξής και τη μέρα της ταφής της.
 
Οι βουλευτές και το κοινοβούλιο καθίστανται πλέον διακοσμητικά και ως τέτοια θα πρέπει να κριθούν ως πλεονάζοντα και να καταργηθούν πάραυτα.
Ειναι ένα ύπουλο πραξικόπημα, ένα χτύπημα στην καρδιά του κοινοβουλευτισμού, με τον γιό του γνωστου Αποστάτη -αποκαλούμενου και Εφιάλτη, να πρωτοστατεί.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Δημοκρατία είναι το ίδιο το σύστημα που την υποσκάπτει και μετά απορεί όταν αυξάνονται τα ποσοστά των νεοφασιστικού τύπου μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου