Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ο Δήμος Αθηναίων ψάχνει χώρους για τους άστεγους

Ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών προχωρά στη αναλυτική χαρτογράφηση του προβλήματος των αστέγων. 
Με έγγραφο της συγκεκριμένης Διεύθυνσης που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται στο στάδιο ανεύρεσης χώρων που θα λειτουργούν ως χώροι διαμονής - διανυκτέρευσης.

Το πρόβλημα, με τους άστεγους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είχε θέσει στο υπουργείο Υγείας η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ειδικά για την εικόνα έξω από το σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, σημείο που αποτελούσε πάντοτε πόλο έλξης για τους τουρίστες.


Στο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής γίνεται αναφορά για τη διαμονή αστέγων και ναρκομανών στην έξοδο του σταθμού του Μετρό στο Μοναστηράκι,  ενώ στους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν από την αρχή του χρόνου διαπιστώθηκε ότι. «Στο χώρο υπάρχουν ρυπαρά στρώματα, ρυπαρά είδη κλινοστρωμνής, ρυπαρός ιματισμός, διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης ενώ αναδίδεται έντονη δυσοσμία», αναφέρεται στο έγγραφο και επισημαίνεται ότι τα παραπάνω «δημιουργούν πλέον, ανθυγιεινή εστία της υγείας των ίδιων των αστέγων, των περιοίκων και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα». 
Η συγκεκριμένη διεύθυνση έχει ζητήσει τη συνδρομή των αρμόδιων για τα θέματα των αστέγων, Κοινωνικών Υπηρεσιών, δηλαδή, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου. Αναφέρεται επίσης ότι σε συνεργασία με το Δήμο έχει γίνει αναλυτική χαρτογράφηση του προβλήματος των αστέγων και ο Δήμος Αθηναίων είναι στο στάδιο ανεύρεσης χώρων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι τόσο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όσο και σε κτίρια εγκαταλειμμένα που διαμένουν άστεγοι, μετανάστες κλπ και έχουν εντοπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εγκατάσταση αυτών των ατόμων σε αυτά. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται πάντα με σκοπό της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες για την άμεση υγειονομική επιτήρηση και παρέμβαση σε θέματα που αφορούν στην υγεία των αστέγων.

Μάλιστα, στην Πιπιλή απάντησε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας ο οποίος αναφέρθηκε στους ελέγχους που έχουν γίνει στην περιοχή του Μετρό Μοναστηρακίου, κατά το χρονικό διάστημα από 1 Απριλίου 2013 έως και 1 Ιουνίου 2013 κατά τους οποίους ελέγχθηκαν 16.580 άτομα, προσήχθησαν 5.353, συνελήφθησαν 26 άτομα (εκ των οποίων 5 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1 για ληστεία, 8 για κλοπή και 12 για λοιπά αδικήματα).

Ο Δένδιας αναφέρθηκε στο αναθεωρημένο Σχέδιο Αστυνόμευσης του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, με την ονομασία «Αστυνόμευση Κέντρου Αθηνών-Ξένιος Ζευς» το οποίο καλύπτει περιοχές που αστυνομεύονται από τα αστυνομικά τμήματα Ακροπόλεως, Ομονοίας, Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα, Κυψέλης και Πατησίων και την περιοχή πέριξ του σταθμού του Μετρό Μοναστηρακίου. 
Όμως ο υπουργός επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της παρουσίας αστέγων και τοξικοεξαρτημένων ατόμων σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης είναι πρωτίστως κοινωνικοοικονομικό ζήτημα και δεν είναι αμιγώς αστυνομικής αρμοδιότητας. Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές υπηρεσίες συνεργάζονται και με άλλους φορείς (Υγείας, Πρόνοιας, Περιφέρειας, ΟΤΑ κλπ), για την προστασία των προσώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης, καθώς και τη βελτίωση της εικόνας της πόλεως των Αθηνών.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και όχι μόνο για τη δημόσια υγεία ή για την ασφάλεια ή για την εικόνα της πόλης. Καλά θα κάνουν οι υπουργοί να ξεκαθαρίσουν το θέμα των ναρκομανών από τους υπόλοιπους άστεγους. Και οι ναρκομανείς χρειάζονται φροντίδα, αλλά πιο εξειδικευμένη. Όσο για τους αριθμούς που έδωσε ο Δενδριας αποδεικνύουν ότι η περιοχή είναι μάλλον ασφαλης.
Δεν είναι ζήτημα λύπης ή φιλανθρωπίας, είναι ζήτημα επιβίωσης μιας μερίδας συνανθρώπων μας κι είναι απαραίτητο ένα μεθοδευμένο σχέδιο που θα κάνει τους άστεγους ξανά ενεργά μέλη της κοινωνίας. 
Το μοντέλο της ολοκληρωμένης παρέμβασης θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων μέσα από την πρόληψη, την οικονομική στήριξη και στη συνέχεια την επανένταξη και την εργασιακή αποκατάσταση.
Αυτό μπορεί να έχει τη στήριξη της πολιτείας, αλλά στους καιρούς που ζούμε χρειάζεται και η δραστηριοποίηση εθελοντικών ομάδων σε κλίμακα γειτονιάς.
Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί μένουν κλειστά κτήρια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύουν ως κοιτώνες και χώροι υποδοχής και σίτισης αστέγων, με προσωπικό εθελοντές. 
Βέβαια, ο εθελοντισμός στη χώρα μας είναι σε εμβρυακό στάδιο, αλλά αν προσπαθήσουμε όλοι, μπορούμε ν ανατρέψουμε τα προγνωστικά. Επίσης, σε άλλες χώρες η εθελοντική εργασία δίνει bonus  για όποιον αναζητά εργασία, ενώ πολλές φορές για τα πλημμελήματα οι δικαστές αντί προστίμου επιβάλουν εθελοντική εργασία σε κοινωνικές υπηρεσίες. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου